Smyckesinformation

ALTIs smycken är gjorda helt i silver. Vi jobbar både med ”vanligt” Sterlingsilver (925/1000) och så kallat ”finsilver” (999/1000). Smyckena håller sig fina länge och man putsar dem med silverputs. Man ska tänka på att inte förvara dem tillsammans så de nöter på varandra eftersom silver är ganska mjukt och repas lätt. Sköter du om ditt silversmycke håller det sig fint väldigt bra.

Några tips för att du ska få behålla dina smycken fina så länge som möjligt:

  1. Använd aldrig smycket vid mycket kontakt med vatten t.ex. disk, bad, dusch och tvätt.
  2. Förvara inte dina smycken i t.ex. badrum där det är fuktigt då de kan missfärgas.
  3. Tänk på att dina smycken inte tycker om hudlotion, parfym, hårspray eller andra kemikalier.
  4. Förvara dina smycken separerade från varandra så de inte trasslar ihop sig och blir repiga.

Vanliga frågor:

Varför har mitt smycke blivit missfärgat?

Överallt där svavel förekommer kan silver missfärgas och bli svart. Man säger att silvret oxiderar. Detta är inte helt sant då oxideringen egentligen är en sulfidering, det vill säga en process där svavel förenar sig och bildar en kemisk förening med silver – silversulfid som bildar en tunn svart film på silverytan. Svavel finns nästan överallt: i luften, på huden (vissa läkemedel kan påverka), på målade ytor, i tyger, plaster, cigarettrök, fossila bränslen och gummisnoddar med mera. Vissa människor har en kemisk obalans i kroppen av till exempel mediciner eller stark stress som gör att silver lättare svartfärgas. Oxideringen kan putsas bort med silverputsduk (ALTI har egna sådana till försäljning i webshopen) som innehåller putsmedel som skyddar den nyputsade ytan och fördröjer uppkomst av ny svärtning. Smycket håller sig finare ju mer man använder det.

Varför har mitt smycke blivit repigt?

Eftersom silver är en relativt mjuk metall repas materialet lätt när det möter hårdare material eller annat silver. Om man har ett smycke med flera namnbrickor eller berlocker som ligger emot varandra så uppstår en nötning vilket resulterar i små repor i silvret. Dessa små repor täcker så småningom hela ytan och man upplever inte silvret som repigt längre, istället brukar man säga att silvret har fått en fin patina. Det går bra att höra av dig om du behöver hjälp med att putsa det.

Hur mäter jag storleken om jag vill beställa en ring?

Tips när du mäter själv är att ta en ring som passar och mät diametern, alltså innermåttet från kant till kant rakt igenom ringen. Ska du beställa en bred ring så berätta om du har mätt på en smal eller en bred ring. En bred ring behöver vara större eftersom den ”suger” fast. Annars kan man mäta hos en guldsmed och då med ett rakt ringmått – inte med kupad insida. Ange i vilken skala guldsmeden eller butikspersonalen mätt när du gör din beställning hos ALTI.

Varukorg
Rulla till toppen