Andningssmycken

Här skriver jag om tillkomsten av det populära ANDAS-smycket och varför man ska ha det samt hur man använder det.


Varför ska jag ha ett andningssmycke? 

Är du stressad? Har du svårt att hitta ro och varva ner? Har du många bollar i luften hela tiden? Är du högpresterande och har höga krav på dig själv? Eller gillar du helt enkelt bara snygga, stilrena silversmycken? Stämmer någon av dessa frågor på dig, då ska du ha ett ANDAS-smycke 🙂 

Vad är ett andningssmycke?

Det är ett innovativt och interaktivt silversmycke som finns i en hel kollektion. ANDAS är en av ALTIs absolut viktigaste kollektioner och hösten 2015 blev jag nominerad som Årets innovatör i Västernorrland för just detta smycke. Länk: TidningenTanken med smyckena är att du ska använda flera sinnen samtidigt för att enklare komma ned i varv och som en påminnelse för att stanna upp och ta det lugnt ibland. Smyckena fungerar väldigt bra för dig som är högpresterande eller alltid på språng. Med ett halsband, en ring, ett armband eller ett par örhängen bär du alltid med dig din personliga påminnelse om att andas.

Det som är mest unikt med nedvarvningssmycken från ALTI är att det medföljer en QR-kod till ditt smycke. Du laddar enkelt ned appen ”ALTIsmycken” till din telefon och skannar sedan in den QR-kod som följde med ditt smycke. Appen öppnar då upp avslappningsljud från naturen som du kan lyssna på samtidigt som du tar en paus för medveten närvaro och fokuserar på det som finns i just denna stund. Det är ljud från en sprakande eld, porlande vatten och havsvågor. Detta tillkom för att jag fick en idé om att koppla smycket till någon form av ljud eftersom det också kan bidra till avslappning. Tanken är att man i denna stressade värld ska kunna ta en kort paus, plugga in hörlurarna, känna på smycket och lyssna på avslappningsljuden för att återfå ny kraft och styrka, och andas på ett lugnt och metodiskt sätt. Det behöver inte vara krångligt att slappna av, det ska vara enkelt och tillgängligt! 

Hur använder jag ett andningssmycke?

ANDAS-kollektion består av silversmycken som alla har en liten silverkula och texten andas stansade på sig. Du använder flera sinnen samtidigt vilket det ger en bättre nedvarvning och avslappning. Detta sker genom att du känner på silverkulan (känsel), läser texten på smycket (syn), samtidigt som du lyssnar på avslappningsljuden från naturen (hörsel) och andas.  

Hur kom dessa ANDAS-smycken till?

Detta smycket är mitt hjärtebarn och det kom till i en tid då jag själv var superstressad. Som småbarnsförälder, en nyss genomförd skilsmässa och en företagsstart, blev jag väldigt stressad. Jag kände hur jag fysiskt inte fick luft, hur jag hyperventilerade och inte kunde andas på rätt sätt. Att andas är ju enormt viktigt och perioden av oro och stress ledde till att min andning blev hastig och kort. Jag andades inte djupt ner i magen som man bör göra. Det var då en kvinna som sa till mig:
– Åsa du måste släppa ner axlarna och komma ihåg att andas… 

– Jaha sa jag, hur då?? Jag vet ju knappt vad jag heter…  

– Jag tycker du ska ha något som du känner på, sa hon

Vad menas med en fysisk påminnelse? 

Då tänkte jag som då precis börjat med att skapa silversmycken, att om jag skapar något som jag faktiskt kan känna på – en magisk liten knapp som påminner mig om att andas – så borde det fungera. Jag gjorde alltså mitt första ANDAS-halsband. Det består av en silverbricka med texten “ANDAS” och en silverknopp som när du känner på den ska påminna dig om att varva ner och ta det lite lugnt, att andas. För att sänka stressnivån ska man andas långsamt. Utandningen ska vara nästan dubbelt så lång som inandningen. Då slår hjärtat långsammare, blodtrycket sjunker och må-bra hormonerna ökar. Detta blev jag påmind om att göra på ett enkelt och naturligt sätt genom att känna på mitt smycke. Sagt och gjort- det första ANDAS-smycket var skapat och det blev mycket populärt, jag märkte snabbt att det inte bara var jag som behövde påminnas om att stressa ner och andas på rätt sätt, det blev en stor efterfrågan på smycket.

Efter det första smycket har jag tagit fram och utvecklat flera olika modeller av dessa interaktiva, innovativa andningssmycket. Jag tränar själv hela tiden på min andning och känner nu att jag återfått en stabilitet i tillvaron. Jag vill sprida budskapet till människor som behöver hjälp och mitt mål är att få världen att stanna upp och ANDAS!  

Har någon skrivit om dessa? Jadå här kan du läsa om ANDAS-smyckena i pressen:

Det är roligt att tidningar skrivit om dessa unika och interaktiva smycken. Här skriver Yogobe om dem.

2015 var jag nominerad som årets innovatör i Västernorrland för det innovativa interaktiva smycket ANDAS. Här kan du läsa texten Sundsvalls Tidning skrev inför galan om mig och smyckena.


Var hittar jag då dessa andningssmycken?

Jo här hittar du de olika modellerna av ALTIs ANDAS-smycken:

// Varma hälsningar från Åsa Backman- ALTIs grundare och designer

Scroll to Top