silverhjärta på träbit

Nya designer, hur kommer de till?


Jag får ofta frågan om vad som inspirerar mig till att göra nya smycken och hur jag kommer på alla modeller. Det är en ganska stor fråga men jag tänkte försöka förklara lite om det här 🙂 


Vad kan inspirera mig till att skapa smycken?

Ofta kommer mina smycken till utifrån känslor och sinnesstämningar. Saker jag upplevt i mitt eget liv eller saker som jag tycker är viktigt att stå för. Många av mina modeller har en innebörd med starka ord, texter eller vill säga något med sin utformning. Ofta är jag som mest kreativ sent på kvällen eller när jag vaknar på natten och då tar jag fram papper och penna och skriver ner mina idéer så jag kommer ihåg dem på morgonen. Det kommer också modeller i mitt huvud när jag är ute och går i skogen eller är vid havet och ser det vackra i naturen runt mig. Ibland kan jag se något som jag vill göra om till ”mitt”- alltså jag kan se någon på tv:n eller på stan som bär ett smycke som jag gillar men ändå inte är min stil. Då omformar jag modellen i mitt huvud så den passar mig och sätter mig i verkstan och skapar den. Detta hände när dessa örhängen skapades. 

Jag såg en serie på tv:n med en tjej som hade stora jättesnygga örhängen men som inte alls var min stil. Jag kände direkt hur jag ville de skulle se ut och så skapade jag dessa örhängen.  “VICTRESS” är stilrena och mycket snygga örhängen i massivt 925 Sterlingsilver. Den lilla tunna ringen sitter på örsnibben och en pigg går igenom örat och fästs på baksidan med en snurrebuss. Igenom den lilla ringen löper en större massiv ring i 4-kantstråd.

Kan man får inspiration från bilder och intryck?


Ja det kan man 🙂 Ibland kan jag se en bild eller en figur som jag tycker om och gör om den till min. Jag satt på en kurs och på Powerpoint presentationen som visades såg jag en liten figur uppe i hörnet som talade till mig. Jag ställde frågan vem som gjort den och sa att jag ville använda den till ett smycke. Väl hemma gjorde jag om den till min och skapade smycket ”EMBRACE” som du ser här: 

Detta är ett silversmycke med unikt utseende och betydelse. En hand som håller, bär och omfamnar en hundtass. Vad säger smycket dig? Mig säger det massor om kärleken och samarbetet med en hund. 

Vill man ha ett smycke utifrån loggan?

Ja den frågan om jag inte kan göra ett smycke av loggan har jag fått otaliga gånger. Att göra detta smycket har varit en tanke ganska länge men eftersom loggan består av lösa delar har det varit lite klurigt hur det skulle gå till. Med många funderingar och diskussioner med vår tillverkare så designade jag detta härliga smycke där bokstäverna är utskurna och det är alltså hål rakt igenom smycket och formen följer loggan.  
Vår logga är ju format som ett hjärta av de fyra bokstäverna A, L, T och I och formen symboliserar värdegrunden i varumärket- unika, stilrena och personliga smycken. Bokstäverna representerar mina barns två första bokstäver, samt att ALTI är smycken för alla & alltid!  Vi vill visa att det vi gör genomsyras av att ha med sig själ och hjärta i tanken, praktiken och designen. Smycket fick namnet  “The shape of ALTI” då det är själva formen av ALTI. 

Smycken med mening och innebörd

Viktiga ord med innebörd är något vi verkligen brinner för på ALTI.

Vad betyder ordet SINNESRO för dig? För mig betyder det att ha mod att förändra det man kan, gå ner i varv, vara tillfreds och nöjd med nuet, hitta styrka och kraft att acceptera det man inte kan förändra och påverka. Att i situationen inse skillnaden på vad man själv kan påverka och vad som ligger hos andra att förändra är inte helt lätt, men viktigt att öva på. Ibland blir jag så otroligt frustrerad över att jag inte kan förändra andra människor eller min situation med allt vad det innebär, men jag försöker verkligen jobba på detta med sinnesro. Då jag vet att många andra också kämpar med detta tänkte jag att en ring och ett halsband med denna viktiga text kan vara bra att ha för att påminna sig om att faktiskt försöka hitta sin egna SINNESRO. Jag började med att göra ringen men kände att jag ville ha ett halsband också och där står det ” Ge mig SINNESRO” Här hittar du dem: 

Detta är lite om hur mina designer och smycken tillkommer men det kan verkligen vara lite hur som helst och i väldigt olika situationer och miljöer. Hoppas du gillar dessa nya modeller. Du hittar dem här: https://alti.se/produkt-kategori/nyheter/

Jag vill passa på att önska God Jul och Gott Nytt År också med en liten julbild på min älskade lilla vovve Lowa som ger mig så mycket kärlek <3

Vänliga hälsningar // Åsa Backman- ALTIs grundare och designer

Scroll to Top