Hur väljer jag rätt smycke till någon i present?

Ett vackert smycke är dels en accessoar, och dels en förlängning av din personlighet och kan också vara ett statement beroende på vilken typ av smycke det är du väljer. ALTIs smycken kan bäras både till vardag och till fest. Halsband, armband, ringar och örhängen tar du sällan av dig – de blir en del av din egen personliga stil och visar vem just du är!  Här ska jag försöka reda ut lite frågor du kan ställa dig när du ska ge bort ett smycke till någon. 


Alla människor älskar väl smycken och blir glada av att få ett?   

Smycken är mycket personligt. Att ge ett smycke till någon i present är inte alltid helt enkelt. Det finns en hel del frågor du kan försöka svara på innan du väljer vilket smycke du ska köpa. 


Vad ska jag tänka på när jag köper ett smycke till någon annan?   

När någon kommer till mig och ska köpa ett smycke i present till någon annan ställer jag alltid några frågor för att bilda mig en bild av den som ska få det.  

  • Vem ska få smycket? 
  • Är mottagaren en hon eller en han? 
  • Vilken ålder har personen?
  • Vilka intressen har han eller hon? 
  • Hur ser personen ut när det gäller hårfärg, längd, kroppsstorlek? 
  • Vad har personen för stil, romantisk, sportig, pojkflicka, flickpojke, tuff, puttinuttig osv.
  • Vilken ansiktsform har personen? 
  • Finns det några allergier hos personen?
  • Vilken klädstil har han eller hon?
  • Vilken prisklass ska smycket vara i?

Vilken typ av smycken använder han eller hon i vanliga fall? 

Är det aldrig ett armband på personens arm kanske det inte är det bästa att satsa på? Vill du ge ett armband är det viktigt att veta hur grova handleder personen har, iallafall om de är väldigt smala, normala eller grova.  
Fundera på om personen du vill ge smycket har hål i öronen innan du köper ett par örhängen.

Vilken storlek är lämpligt på smycken?

Halsband är lättast att ge bort då de oftast passar de flesta. Armband är också lätt men man bör veta på ett ungefär hur grov handled personen har. Ringar kan vara lite svårare att ge bort men du kan låna en ring som passar på dennes finger och sedan mäta diametern insida till insida på ringen med en linjal väldigt noga. Tänk på att en bred ring kräver en lite större storlek än en smal så när du beställer/köper är det bra att ha det i åtanke. Om du vill ge bort örhängen är det viktigt att först veta om han eller hon har hål i öronen. Sitter hålet långt ner på örsnibben kan man undvika att köpa stora, tunga örhängen för då faller smycket framåt och tynger ner örsnibben. 


Vad bör jag lägga märke för att veta vad jag ska köpa?

Så fort personen visar att hon/han gillar eller vill ha något, så lägg det på minnet. Det är smart att skriva ner det i din telefon eller i en anteckningsbok för det är perfekt att plocka fram när det är dags för julklapp, födelsedagspresent mm.Vilken typ av halsband använder han eller hon? Långt, kort, eller i läderrem? Är det en ring du ska ge bort är det viktigt att ta reda på personens ringstorlek först.


Vad kan jag överraska med?

Presenten blir oftast ännu mer lyckad om du köper något som han eller hon inte skulle köpa och unna sig själv. Kanske något som personen suktat efter länge…


Vad vill du förmedla med din present?

Smycken förmedlar en känsla och ALTIs smycken har alla ett unikt budskap. Denne presenten har alltså ett budskap. Ska det vara en kärleksförklaring till din käresta eller en present till din bästa väns födelsedag? Tanken bakom gåvan är allra viktigast. Det är den som avgör om presenten bli lyckad eller inte. 

Om jag inte kan välja hur gör jag då? 

Börja med att fråga personens bästa vän, mamma, pappa eller pojkvän/flickvän eller någon annan som står denne nära om råd om vad som kan passa. Kika på vad personen följer på nätet vilken typ av bilder på smycken denna gillar, vilken stil personen har osv. Ett annat säkert kort är att köpa ett smycke i en samma kollektion som denne redan har ett smycke ifrån, det brukar aldrig bli fel! Då vet du ju att just den designen redan går hem hos personen. Känner du fortfarande att det är för svårt att hitta ett helt passande och perfekt smycke kan du alltid köpa ett presentkort så får mottagaren själv bestämma vilket som den vill ha. Vi har färdiga presentkort på olika summor och du kan självklart också välja ett helt valfritt belopp om du hellre vill det.


Hur fungerar ett presentkort?

Det fungerar så att du väljer vilken summa presentkortet ska gälla för. Du kan också ge ett presentkort på olika produkter eller kurser om du vill hellre vill att det ska vara en produkt och inte en summa. Kortet är giltigt i ett år efter inköpsdatumet. Presentkorten är inte personliga men unika då du behöver den kod som medföljer ditt kort om du vill handla i webshopen. 

Varma hälsningar // Åsa Backman ALTIs grundare och designer
Scroll to Top