Hur sköter jag om mina silversmycken från ALTI?

Här skriver jag några tips för att du ska få behålla dina silversmycken fina så länge som möjligt. Sköter du dem fel finns det alltid en viss risk att deras livslängd förkortas vilket är tråkigt då jag vill att du ska få ha ett fint smycket så länge det bara går. ALTIs smycken har en mycket hög kvalitét och bra hållbarhet men med en felaktig hantering finns det alltid en risk att skada smycket. Har du fler frågor som inte besvaras här är du alltid välkommen att höra av dig till oss på mail asa@alti.se eller på telefon 070-1753173  

Vad har jag köpt för smycke?

ALTIs smycken är gjorda helt i silver. Vi jobbar både med ”vanligt” Sterlingsilver (925/1000) och så kallat PMC silverlera ”finsilver” (999/1000). Smyckena håller sig fina länge och man rengör dem regelbundet och putsar dem med silverputs. Man ska tänka på att inte förvara dem tillsammans så de nöter på varandra eftersom silver är ganska mjukt och repas lätt. Sköter du om ditt silversmycke håller det sig väldigt fint.

Läs och följ tipsen som följer här så kommer du få glädje av ditt silversmycke under lång tid framöver.

Hur håller jag håller smyckena fina?

    • Tänk på att dina smycken inte tycker om hudlotion, parfym, hårspray eller andra kemikalier, det kan skapa missfärgning på smycket. Se till att lotionen har torkat in i huden ordentligt innan du tar på dig smycket. 
    • Förvara dina smycken separerade från varandra så de inte trasslar ihop sig och blir repiga. Trasslet kan skada kedjorna när man ska reda ut dem och nötningen av smycken tillsammans gör små repor i ytan. Om du har smycken i olika material kan de reagera på varandra och missfärgas. Särskilda smyckeskrin, smyckesträd eller asken som följer med smycket är perfekt att förvara det i. 
    • Ta alltid av dig dina smycken när du tränar eller sover. Du kan annars repa eller tappa dem och svett och klorvatten kan fläcka och slita på dem. Saltet i svett kan få silvret att oxidera- dvs. bli gult eller mörkt.
    • Ringar utsätts för mest smuts och slitage och därför bör du helst rengöra dem ca en gång i veckan, detsamma gäller för örhängen. Ingrodd smuts är inte bara missprydande, det kan också vara irriterande för huden. Halsband och armband bör du rengöra ca en gång per månad med diskmedel, tandborste och vatten. Detta är för att få bort smuts och orenheter, men behöver du putsa för att ta bort missfärgning använder du silverputsmedel i form av en putsduk eller en silverdip. 
    • Det viktigaste tipset är att ANVÄNDA smyckena då håller de sig allra finast och det gör ingen glad att de ligger i en mörk, sval låda!

Varför är mitt smycke missfärgat?

I luften finns det svavel och det missfärgar silvret genom att oxidera det och göra det svart. Detta är inte helt sant då oxideringen egentligen är en sulfidering, det vill säga en process där svavel förenar sig och bildar en kemisk förening med silver – silversulfid som bildar en tunn svart film på silverytan. Svavel finns nästan överallt: i luften, på huden (vissa läkemedel kan påverka), på målade ytor, i tyger, plaster, cigarettrök, fossila bränslen och gummisnoddar med mera. Vissa människor har en kemisk obalans i kroppen av till exempel mediciner eller stark stress som gör att silver lättare svartfärgas. Det kan också ha att göra med vilken salthalt just din kropp innehåller. 

Oxideringen kan putsas bort med silverputsduk. ALTI har en egen modell med loggan tryckt på duken som innehåller putsmedel som skyddar den nyputsade ytan och fördröjer uppkoms av ny svärtning. När du använt den ska du stoppa in den i plastpåsen och försluta den igen så håller den för många putsningar. Smycket håller sig finare ju mer man använder det. Här hittar du dem:

Varför blir mitt smycke repigt?

Silver är en relativt mjuk metall och därför repas materialet lätt när det möter hårdare material eller annat silver. Om man har ett smycke med flera namnbrickor eller berlocker som ligger emot varandra så uppstår en nötning vilket resulterar i små repor i silvret. Dessa små repor täcker så småningom hela ytan och man upplever inte silvret som repigt längre, istället brukar man säga att silvret har fått en fin patina. För att undvika repor så lägg inte smyckena tillsammans om det är möjligt att undvika det. Till exempel kan du ta för vana att hänga smyckena separerade i ett smyckesträd eller lägga dem i olika fack i ett smyckesskrin. Behöver du hjälp med putsning så går det bra att du hör av dig till oss. 

Varma hälsningar // Åsa Backman- ALTIs grundare och designer

Scroll to Top